Hiili vs. briketti

Hiili vai briketti? Siinä vasta pulma grillaajalle.

Perinteisen grillauksen ystävä voi tehdä valinnan hiilten ja brikettien välillä, mutta miten ne eroavat toisistaan? Kumpi kannattaa valita?

Hiilten sytyttäminen on nopeampaa, mutta ne myös palavat brikettejä nopeammin, tiivistää grillauksen asiantuntija, Tampereen K-Rauta Otra Nekalan kauppias Mikko Takamäki.

”Briketit ovat oikea valinta, jos ruokaa kypsytetään pitkään tai grillijuhlat jatkuvat useita tunteja”, hän jatkaa. Myös grillaustavalla on väliä. Epäsuoraan grillaukseen soveltuu parhaiten erittäin kova kivihiilibriketti, sillä se vapauttaa lämpöä tasaisesti.

”Brikettien kanssa ei tarvitse hätäillä, eikä grilliä tarvitse jatkuvasti olla sytyttämässä uudelleen. Asianmukainen säilytys kuivassa varastotilassa takaa pitkän käyttöajan.”

Hyvälaatuinen briketti siis palaa kauan, mutta huonolaatuinen voi taas palaa loppuun yhtä nopeasti kuin hiili.

”Hinta ja laatu kulkevat tässä asiassa käsi kädessä.”

Takamäki tietää mistä puhuu, sillä hänellä on takapihallaan seitsemän hiili- ja avotuligrilliä. ”Grillaus on puhtaasti taidetta, ei tiedettä. Oikean vaihtoehdon löytää kokeilemalla ja tekemällä”, hän muistuttaa.

BRIKETTI

Syttyy hiiltä hitaammin
Hyvälaatuinen briketti palaa kauan
Briketti on tasalämpöisempi kuin hiili
Vaatii asianmukaisen säilytyksen
Hiiltä hieman kalliimpi vaihtoehto

HIILI

Syttyy brikettiä nopeammin ja palaa kuumempana
Antaa monen mielestä parhaimman maun
Vaatii enemmän lämmönsääntelyä
Vaatii asianmukaisen säilytyksen
Brikettiä edullisempi vaihtoehto