Lihaisat herkut

Liha on parhaimmillaan grillattuna, sen tiesivät jo esi-isämme. Täydellinen lopputulos saavutetaan oikealla lämpötilalla ja grillaustekniikalla. Myös lihan valinnalla on merkitystä. Koostimme pienen oppaan helpottamaan ruoanlaittoasi.

VALITSE GRILLAUSTAPA AINA RAAKA-AINEIDEN MUKAAN

Lataa pdf-opas lihan oikeaoppiseen grillaamiseen tästä

HERKULLISET RESEPTIT K-RUOAN SIVUILTA:
Grillattu entrecôte ja yrttiöljy
BBQ-hampurilaiset
Colaribsit

 

MAUSTA VIISAASTI

MARINADILLA MAKUA, MUREUTTA JA MEHEVYYTTÄ!
Täydellinen perusmarinadi syntyy sekoittamalla 2 osaa öljyä ja 1 osa hapanta nestettä (esim. viinietikka, viini, siideri tai jogurtti) sekä suolaa tai maustekastiketta (esim. soijakastike) ja pippuria. Perusmarinadi on pohja, johon voit lisätä mausteita oman makusi mukaan. Katso K-Ruoka.fin marinadivinkit ja -reseptit

KOKEILE MYÖS KUIVAMARINADIA! – TRENDIKKÄÄN ROUHEA RUB
Rub eli kuivamausteseos on monikäyttöinen grilliherkkujen maustaja. Hienonna rubiin tulevat yrtit ja mausteet morttelissa ja hiero kypsennettävän lihan, kalan, kanan tai kasvisten pintaan ennen grillausta. Katso K-Ruoka.fin rub-vinkit ja -reseptit

GRILLISSä KYPSYVäT MYöS KALAT JA äYRIäISET!

Grilliin soveltuvat erinomaisesti erityisesti rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku ja siika. Vähärasvaisemmat kalat ja äyriäiset kypsyvät meheviksi parhaiten folioon käärityissä voipaperinyyteissä.

Kokonaisena grillattava kala on mehevää noin 50-asteisena, täysin kypsää 55–60-asteisena.


NOSTA HUONEENLÄMPÖÖN
Ota liha kylmästä lämpenemään hyvissä ajoin ennen grillausta. Näin liha kypsyy grillissä tasaisesti ja pysyy mehevänä.

SISÄLÄMPÖTILA
Paras grillaustulos syntyy, kun seuraat lihan sisälämpötilaa lämpömittarilla. Mittaa lämpötila aina lihan paksuimmasta kohdasta. Varmista, ettei mittari osu luuhun tai paksuun rasvakerrokseen, joka johtaa hyvin lämpöä.

LIHAN VETÄYTYMINEN
Anna lihan vetäytyä grillauksen jälkeen folioon käärittynä. Näin liha pysyy mehevänä myös leikattaessa. Vetäytymisaika on 10–30 minuuttia lihan koosta riippuen.

VÄLTÄ NÄMÄ KARIKOT!

LIKAINEN GRILLI
Maku kärsii ja ruoka tarttuu helposti kiinni alustaan.

LIIAN KUUMA TAI KYLMÄ GRILLI
Säädä oikea lämpö grilliin ennen aloittamista.

KYLMÄKETJU
Säilytä liha +2–6 asteessa ja siirrä jäähtynyt grilliruoka nopeasti kylmään. Varmista kylmäketju myös matkalla kaupasta kotiin.

HYGIENIA
Muista omat astiat ja leikkuuvälineet raa’alle ja kypsennetylle lihalle, broilerille sekä kasviksille.

MARINADI
Pyyhi liika marinadi pois ennen grillausta ja valele lihaa kypsennyksen aikana, jotta se ei pääse kuivumaan. Tarkkaile, ettei marinadi pala lihan pintaan.