Yllätyksellisen savuisat

Savukalan herkullinen tuoksu leviää keittiöön, ja ajatukset karkaavat kesämökin iltanuotiolle. Kokki ja ruokastylisti Alex Nurmi on laittanut savustuspönttöön kevyesti maustamansa kampelan.

Näin pääset alkuun savustamisessa

1. Onhan grillissäsi kansi?
2. Hanki savustuspururasia grilliin laitettavaksi. Hiiligrillaajana laita lastuja hiilien tai brikettien sekaan.
3. Valitse sopiva savustuslastumaku.
4. Testaile rohkeasti eri makuja!
5. Jos kannellista grilliä ei ole, harkitse savustuspöntön hankintaa.

”Savun aromi tuo kalaan sopivaa syvyyttä ja pientä potkua. Savustettu kampela oli suosikkejani jo lapsena”, hän kertoo. Pitkään alalla toimineen Nurmen mukaan savustamisen suosio on kasvanut huimasti viime vuosina, mikä ei ihmetytä häntä lainkaan.

”Jopa fine diningin maailma ottaa nyt askeleita kohti luonnollista tekemistä ja aitoja makuja, joista savustamisessakin on kyse. Savustamisella saadaan rehtiä aromia, joka sopii lähes ruokaan kuin ruokaan.”

Parinkymmenen minuutin kuluttua hän ottaa kauniin värityksen saaneen kalan ulos savustuspöntöstä. Lopputulos hipoo täydellisyyttä.

”Omaa savustustyyliään on helppo lähteä kehittämään savustuslastujen määrää tai makua vaihtelemalla. Savustaminen ei ole sidottu tiettyyn vuodenaikaan, joten aloittaa voi milloin tahansa.”

Aloittelevalle savustajalle Nurmi suosittelee edullisen sähkösavustimen hankintaa. Niitä on K-Raudan valikoimassa useita.

”Osalle riittää, että saa heittää vähän savustuspuruja hiiligrilliin ruoan mukana, kun toinen taas haluaa savustaa pitkän kaavan mukaan. Nälkä voi myös kasvaa syödessä, mutta onneksi markkinoilla riittää vaihtoehtoja”, hän jatkaa. Nurmi muistuttaa, että savustaa voi muutakin kuin pelkkää lihaa tai kalaa.

”Kannattaa kokeilla kaikkea hedelmistä joulupöydän antimien tuunaukseen. Savustamiseen liittyvä reseptiikka on lisääntynyt valtavasti, eli rohkeasti vaan kokeilemaan”, hän kannustaa.

Katso K-Ruoka.fin savustusvinkit ja -reseptit

SAVUISAT RESEPTIT
Savustettu lahna
Savustetut jääpalat
Savuinen baba ganoush

ALEX NURMEN HERKULLISET VINKIT
– SAVUSTETTAVAA JOKAISELLE VUODENAJALLE!

SYKSY
Palsternakka, sienipiiras, kaalit (hauduta pitkään!), kurpitsa, omenat.

TALVI
Graavikalat, kokonainen punajuuri, jääpalat jälkiruokadrinkkeihin.

KEVÄT
Kampela, keitetyt perunat, perunasalaatti, lehtikaali, fenkoli, kevätsipuli.

KESÄ
Flank steak eli naudan kuve, sydänsalaatti marinadilla (tee marinadi itse seesamiöljystä ja sitruunavinaigretesta).